7 redenen om in de logistiek te werken
1. Er heerst personeelstekort
De logistieke sector kampt met personeelstekort. Vervelend, maar wanneer jij een logstieke carrière ambieert is dit juist een kans. De personeelsschaarste heeft meerdere oorzaken. Vergrijzing speelt onder andere een grote rol. Het percentage 50 plussers in de logistiek stijgt al jaren en dit betekent natuurlijk dat steeds meer logistiek medewerkers met pensioen gaan. Ook zorgt economische groei en de verandering van consumentengedrag voor een groei in de vraag naar logistiek personeel. Het stijgende aantal webshops is hier een goed voorbeeld van. Ten slotte veranderen de logistieke banen. Waar voorheen voornamelijk magazijnmedewerkers en managers nodig waren, zorgt automatisering en technologische ontwikkeling ervoor dat het aantal verschillende functies in de logistiek flink toeneemt. Wat dat betreft dus een goede periode om in de logistiek te gaan werken.
2. Werken kan op elk niveau
De logistiek kent functies op elk niveau. Heb je geen werkervaring of opleiding in de logistiek? Dan zijn er al zat functies als logistiek (administratief) medewerker waarin jij aan de slag kunt. Heb je deze ervaring of opleiding wel? Dan heb je natuurlijk wel een streepje voor. En heb je gestudeerd in de richting van bijvoorbeeld supply chain management? Dan zijn er voor jou weer vacatures in een ander deel van de logistieke keten. En vergeet niet dat je met een ander beroep ook de logistieke wereld kan betreden. Logistieke bedrijven hebben ook HR medewerkers, marketeers en financieel professionals nodig.
3. Je krijgt de kans jezelf te ontwikkelen
We zeiden net al dat de logistieke sector functies op elk niveau heeft. Een bijkomend voordeel is dat de logistieke sector erom bekend staat om zijn personeel te laten doorgroeien naar hogere functies. Hier wordt vaak de voorkeur voor gegeven ten opzichte van nieuw personeel aannemen. Dat betekent dat je best kans maakt om, wanneer je dit wilt, door te groeien wanneer je start in een lagere functie. Ook de eerder genoemde technologische ontwikkelingen zorgen er natuurlijk voor dat er kansen zijn jezelf verder te ontwikkelen.
4. Logistieke banen betalen goed
In de logistiek kan je goed verdienen. Als magazijnmedewerker worden bijvoorbeeld onregelmatige tijden goed beloond met bepaalde toeslagen. Daarnaast zijn de salarissen van demandplanners en supply chain managers hoog als je dit vergelijkt met andere sectoren. Voor het geld hoef je het dus zeker niet te laten!
5. De logistiek is future proof
De logistiek is natuurlijk al heel lang onmisbaar. Maar hij wordt steeds belangrijker. De bevolking groeit, de wereld globaliseert en we winkelen meer en meer online. Onder andere deze aspecten zorgen ervoor dat de sector voor uitdagingen blijft staan. Maar ook duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen dragen hieraan bij. De logistiek is namelijk een grote, belangrijke en vervuilende sector. Je ontkomt er dus niet aan om hier aandacht aan te besteden. Kortom, de logistiek blijft belangrijk en blijft voor uitdagingen staan.
6. Het is een dynamische sector
De supply chain bevindt zich overal, van grondstof tot consument en in elke denkbare sector. Het is daarmee een zeer afwisselende branche om in te werken. Tevens wordt de logistiek door globalisering steeds internationaler en ontmoet je hele diverse mensen. Elke baan of elke functie binnen een bedrijf kan dus weer heel anders zijn en dat maakt de logistiek een zeer dynamische sector om in werkzaam te zijn.
7. Er heerst een goede sfeer op de werkvloer
Ten slotte, niet geheel onbelangrijk, is de sfeer op de werkvloer over het algemeen heel goed. De logistiek kent een zeer hoog tevredenheidscijfer onder werknemers. Het kan natuurlijk hard werken zijn en dit geeft een gevoel van samen de schouders eronder zetten.